Това каза за световноизвестният анализатор Иван Кръстев. Нека не забравяме, че

...
Това каза за световноизвестният анализатор Иван Кръстев. Нека не забравяме, че
Коментари Харесай

Иван Кръстев: Следващите 6 до 9 месеца ще бъдат най-тежките в историята на ЕС

Това сподели за световноизвестният анализатор Иван Кръстев.

 

„ Нека не забравяме, че настоящето заплащане на икономическата цена на войната в Украйна идва след серия от други рецесии, през които Европейски Съюз мина в последните десетилетия. Тази война наподобява малко като някакъв дълъг Ковид: рецесиите в Европа непрестанно се завръщат. Завръща се бежанската рецесия: бежанците от Украйна са два пъти повече от тези от войната в Сирия. Връща се финансовата неустойчивост. Завръща се и заплахата, която пораждат тези огромни, тези в действителност големи финансови инжекции, целящи да предотвратят обедняване и да компенсират растежа на цените в енергетиката “, изясни той.

 

„ Между другото, всеки месец Европа и Япония заплащат 100 милиарда $ повече за сила спрямо преди една година. Това извънредно високо финансово натоварване основава съществени проблеми. Има общества, които са извънредно изтощени от протичащото се. Струва ми се, че ще забележим доста повече от митингите, които в този момент следим в Прага или в Германия “, предвижда Кръстев.

 

„ Има групи хора, консолидирани през другите рецесии. Има хора, които са изгубили доверието си в европейската система поради световната финансова рецесия. След това се появи едно доста мощно антимиграционно ядро, след това пристигна мощната антиваксинна опозиция - всички тези в последна сметка политически придвижвания сега се консолидират на основа „ антиистаблишмънт “ и слагат разнообразни претенции. Това ще сътвори огромни напрежения вътре в европейските страни “, счита анализаторът.

 

Според него обаче съществува и един още по-сериозен доста значим проблем: „ Отношенията на всички тези страни с Германия. Защото има една основна разлика спрямо предходните рецесии: в тях Германия не просто играеше основната позитивна роля, тогава Германия беше и страната, която гарантираше стабилността на Европейски Съюз. В момента обаче Германия е една от страните, които най-вече са наранени от икономическите последици от рецесията. А също така моралната й легитимност вътре в Европейски Съюз е мощно проблематизирана от страните в Централна Европа, особено балтийските страни и Полша, само че и Чехия. Това променено отношение към Германия, само че и към Франция, също ще се отрази негативно върху опциите за справяне с този извънредно тежък интервал “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР